Κραδασμούς στον κόσμο της εργασίας προκαλεί η πρώτη πανελλαδικά επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στη Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας «Νεογάλ» και προβλέπει μείωση αποδοχών του προσωπικού κατά 9%.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Δράμας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς του επιχειρησιακού σωματείου της «Νεογάλ», που συμφώνησε και υπέγραψε εν αγνοία της την αιτιολογημένη έκθεση η οποία εστάλη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Το τελευταίο αναμένεται να γνωμοδοτήσει εντός 20 ημερών.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους συμβάσεις. Αν κάπου γίνει η αρχή θα ακολουθήσουν κι άλλες», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Β.Δασκάλου, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του σωματείου της «Νεογάλ» σε συνάντηση για εξηγήσεις.
Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται επίκληση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά, της αύξησης του ΦΠΑ και του σκληρού ανταγωνισμού. Η μείωση των αποδοχών των 120 εργαζομένων, από 1/1/11, γίνεται όπως αναφέρεται, «προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων και η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας, και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της στις νέες συνθήκες της αγοράς».
«Είναι αλήθεια πως έχουν μειωθεί οι τιμές του γάλακτος και έχουν απορροφηθεί αυξήσεις ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου. Αν όμως επιτραπεί η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων προληπτικά, όχι γιατί είναι προβληματική μια επιχείρηση αλλά για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στο μέλλον, θα υπάρξει ντόμινο και θα το κάνουν όλες», επισήμανε ο Γ.Κινατίδης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Νεογάλ», Χρ.Σεβαστίδης, υποστήριξε πως οι αμοιβές των εργαζομένων στη «Νεογάλ» είναι 20% υψηλότερες από τον ανταγωνισμό, λόγω των συμβάσεων συνεταιριστικών μονάδων, ενώ η εταιρία είχε μείωση τζίρου τριών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να μειωθούν οι πωλήσεις της. «Δεν είναι μια κίνηση πανικού. Είναι μια επιβεβλημένη κίνηση σε μια υγιή επιχείρηση, που δίνει προοπτική για άλλα πενήντα χρόνια στην επιχείρηση», είπε στο «Έθνος», και δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνει καμία απόλυση, όπως δεν έγινε από την ίδρυση της εταιρίας το 1965 ως σήμερα.