Το εισόδημα των 50.000 ευρώ σχεδιάζει να θέσει το υπουργείο Οικονομικών ως πλαφόν, πάνω από το οποίο για να κερδίσει κάποιος το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει και αποδείξεις ανάλογης αξίας δηλαδή 12.000 ευρώ.
Αντίθετα για εισοδήματα που κινούνται κάτω από τις 50.000 ευρώ το “χτίσιμο” του αφορολογήτου θα γίνεται με βάση κλίμακα, η οποία θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ειδικότερα, για τα πρώτα 6.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου δεν θα χρειάζεται καμία απολύτως απόδειξη, ενώ για τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρωθούν θα εξαρτώνται από το ύψος του εισοδήματος με δεδομένο φυσικά ότι οι συντελεστές παραμένουν στο 10% και στο 30%.Ποσοστό 10%
Συγκεκριμένα, το ποσοστό 10% διατηρείται για εισοδήματα μέχρι και 12.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην περίπτωση αυτή είναι πλέον 600 ευρώ, ενώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
Έτσι, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ, αφού έως τις 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 600 ευρώ και για το επιπλέον ποσό των 18.000 ευρώ (χ30%) 5.400 ευρώ.
Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι καταλήγουν τελικά οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αναμένεται όπως εντός της εβδομάδος ξεδιαλύνουν το τοπίο αφενός για τις αποδείξεις, αφετέρου δε για τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε αμέσως μετά να δημοσιοποιηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί για λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Όσον αφορά στα νέα τεκμήρια διαβίωσης θα λειτουργούν αθροιστικά, χωρίς απαλλαγές όπως για παράδειγμα αυτό της πρώτης κατοικίας έως και 200 τ.μ., ενώ δεν θα ισχύουν για τους συνταξιούχους.
Ανά κατηγορία
Συγκεκριμένα, για τα ακίνητα το τεκμήριο θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , ενώ θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την επιφάνεια καθώς για διαμερίσματα έως και 100 τ.μ. το τεκμήρια θα είναι μέχρι 4 ευρώ/τ.μ., από 100 – 150 τ.μ. θα είναι 5 ευρώ/τ.μ., ενώ για άνω των 150 τ.μ. το τεκμήριο θα είναι 6 – 7 ευρώ/τ.μ. Επισημαίνεται ότι για τα εξοχικά το τεκμήριο θα υπολογίζεται για τρεις μήνες, ενώ για τις πισίνες το τεκμήριο θα είναι 60 ευρώ/ τ.μ. για τις εξωτερικές και 100 ευρώ/τ.μ. για τις εσωτερικές.
Ανάλογα με τον κυβισμό του Ι.Χ. θα εφαρμόζονται τα τεκμήρια και για τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη πρόταση για επιβατικά Ι.Χ. έως και 1.200 κ.ε. το τεκμήριο θα είναι έως και 2.000 ευρώ το χρόνο, ενώ για κάθε επιπλέον 100 κ.ε. θα αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Το τεκμήριο για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων θα κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται ότι θα καθοριστεί και το τεκμήριο για το βοηθητικό προσωπικό.
Θα πρέπει φυσικά να υπογραμμιστεί ότι όποιος δηλώσει εισοδήματα χαμηλότερα από τα τεκμαρτά θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια, τα οποία όμως δεν θα εξαντλούν και την υποχρέωση του φορολογούμενου αφού ανά πάσα θα μπορεί να ελεγχθεί από την Εφορία για την ακρίβεια των δηλώσεών του.
Πηγή: Ναυτεμπορική