Πρέπει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών οι τράπεζες θα εκδώσουν οδηγίες προς τους πελάτες τους, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Ο νόμος που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή, προβλέπει ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευσή του, δηλαδή περίπου έως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50%.
Αυτό σημαίνει ότι, για να μη βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία ενός άγαμου φορολογούμενου με αφορολόγητο όριο τα 200.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κατοικίας του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες, ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Τις βασικές αρχές του νόμου παρουσίασε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων, οι οποίοι χαιρέτισαν τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων.
Η Λ. Κατσέλη επισήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2003 έως το 2008 η καταναλωτική πίστη τετραπλασιάστηκε, στο ίδιο διάστημα τα επιχειρηματικά δάνεια από 60% του συνόλου έπεσαν στο 48% και από το 2001 έως το 2008 ο λόγος των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης ανέβηκε από το 9,8% στο 21%.
«Το αποτέλεσμα», είπε η υπουργός, «ήταν να δημιουργηθεί η φούσκα της καταναλωτικής πίστης, η οποία έσκασε».
Για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου, το υπουργείο προχωρεί στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων, που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία. Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης. Ειδική είναι η μέριμνα του νόμου για την κύρια κατοικία του δανειολήπτη.
Συγκεκριμένα, ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.
Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης. Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
• Oφειλέτης παραμένει στη λίστα του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.
• O εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους, εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.
• H αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.
Πηγή: express