ΚΛΙΜΑΚΩΤΟ κόστος από 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης της περιοχής θα έχει το «ειδικό πρόστιμο διατήρησης» που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να «νομιμοποιήσουν» για τα επόμενα 40 χρόνια τους ημιυπαίθριους χώρους τους αλλά και όλες τις αυθαίρετες υπερβάσεις (υπόγεια, ισόγεια, πατάρια, σοφίτες, πιλοτές), σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Yπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Bουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι ρυθμίσεις αφορούν όλες τις αλλαγές χρήσης που βρίσκονται εντός του περιγράμματος του όγκου του κτιρίου, ενώ στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάγονται τα εκτός σχεδίου ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Η διαφοροποίηση στα πρόστιμα που επιβάλλονται γίνεται με βάση τον διαχωρισμό του κτιρίου: πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα, παραθεριστική και των λοιπών κτιρίων επαγγελματικές, παραγωγικές ή άλλες χρήσεις, όπως και με βάση το συνολικό εμβαδό των αυθαιρεσιών και σύμφωνα με τη βλάβη που έχει επέλθει στο περιβάλλον.
Η καταβολή του ποσού θα γίνεται είτε εφάπαξ, με μια έκπτωση περίπου 10%, είτε σε έξι δόσεις, ενώ παράλληλα με το πρόστιμο θα υπάρξει παράβολο 250 ευρώ για κάθε ημιυπαίθριο χώρο και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους, το οποίο θα αφαιρείται από το τελικό ποσό της ρύθμισης. Το πρόστιμο, αφού γίνει ο έλεγχος του φακέλου, θα μπορεί να πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες σε διάστημα 18 μηνών.
Τα τετραγωνικά μέτρα του δηλωμένου αυθαίρετου θα προσμετρώνται σε όλες τις φορολογικές κλίμακες (ΕΤΑΚ, μεταβίβαση, εφορία), με αποτέλεσμα η οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη να αυξάνεται ανάλογα. Ωστόσο, σε πολεοδομικό επίπεδο δεν προσμετρώνται πια οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης στον συντελεστή δόμησης και καταργείται η βύθιση των υπογείων.
Στο μέτρο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι εντάχθηκαν στις αντίστοιχες ρυθμίσεις Σουφλιά χωρίς επιπλέον χρηματική καταβολή, ωστόσο εάν ο υπολογισμός του νέου αντιτίμου είναι μικρότερος δεν δικαιούνται επιστροφή χρημάτων. Την ίδια στιγμή καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση «ταυτότητας» κτιρίων, χωρίς την οποία δεν θα επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας κατασκευής ή η μεταβίβαση, ενώ μέσα σε μία πενταετία αναμένεται να ελεγχθούν όλα τα κτίρια, μέσω των ενεργειακών επιθεωρητών.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δημιουργία «πράσινου ταμείου» στο οποίο θα καταλήγουν τα «πρόστιμα» που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και που θα προωθηθούν για τη χρηματοδότηση δημιουργίας χώρων πρασίνου και αναπλάσεων στις περιοχές όπου βρίσκονται τα ακίνητα με τους παράνομους ημιυπαίθριους.
Νέες οικοδομές
Οι ημιυπαίθριοι χώροι στα νέα κτίρια θα καλύπτουν το 15% με ελεύθερη κατανομή, ενώ αυξήθηκε η μέγιστη διάστασή τους σε 2,5Χ2,5 μέτρα. Το Yπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί ακόμη στην κατάργηση των διατάξεων Σουφλιά για την απόσταση του υπογείου από τον εξωτερικό χώρο (διατηρείται το 1,5 μέτρο), ενώ δεν θα ισχύσει και η διάταξη που αφορά την προσμέτρηση των γκαράζ στον συντελεστή δόμησης.
Eλεγχοι και κυρώσεις
Μετά την παρέλευση του οκταμήνου κατά το οποίο μπορούν να δηλωθούν οι οικοδομικές τους αυθαιρεσίες θα ακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος από τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρεται σε ισχύ η ρύθμιση του ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Οι χώροι για τους οποίους δεν θα περατωθεί η διαδικασία «διατήρησης» θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Δηλαδή θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου όπως αυτό θα ισχύει κατά τον χρόνο που θα διαπιστώνεται η παράβαση.
Παράλληλα θα επιβάλλεται περαιτέρω πρόστιμο διατήρησης 5% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης για κάθε χρόνο από την ανέγερση μέχρι την κατεδάφιση ή την έκδοση ή την αναθεώρηση οικοδομικής άδειας.
Ταυτότητα κτιρίου
Η «ταυτότητα του κτιρίου» θα τηρείται υποχρεωτικά σε κάθε κτίριο και θα φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σχέδια και ελέγχους για τη λειτουργία του καθώς και κινούμενο οπτικό ψηφιοποιημένο υλικό του κτιρίου, που θα αναγράφεται η ημερομηνία ελέγχου. Οι έλεγχοι θα γίνονται περιοδικά από μηχανικούς και θα κοινοποιούνται στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία και στο ηλεκτρονικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Για τα νέα κτίρια η ταυτότητα του κτιρίου θα ξεκινά πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής, από τους επιβλέποντες μηχανικούς.
Πηγή: express