Ερώτηση
Ένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου ήταν ασφαλισμένος σε περισσότερους από ένα ασφαλιστικούς φορείς, οπότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με διαδοχική ασφάλιση.
Ερωτάται εάν μπορεί να ζητήσει τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης μόνον ενός φορέα, χωρίς να κάνει χρήση των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης.
Απάντηση
Ναι μπορεί να ζητήσει να γίνει χρήση των ημερών ασφάλισης ενός μόνο φορέα. Εννοείται βέβαια ότι θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ημέρες ασφάλισης του ενός φορέα.
Ερώτηση
Τον Μάρτιο του 2023 έγινε καταγγελία συμβάσεως εργασίας με προειδοποίηση 3 μηνών σε έναν εργαζόμενο. Τον Απρίλιο αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός με τον οποίον υπολογίστηκε η αποζημίωση. Πρέπει ή όχι να γίνει προσαρμογή της αποζημιώσεως;
Απάντηση
Όχι δεν θα γίνει αναπροσαρμογή. Για τον καθορισμό της αποζημιώσεως λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ της ημέρας πρόσληψης και της ημερομηνίας καταγγελίας με προειδοποίηση. Λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημερομηνίας καταγγελίας (Μάρτιος 2023).
Ερώτηση
Σε περίπτωση απολύσεως υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία με την ιδιότητα του εργατοτεχνίτου;
Απάντηση
Όχι δεν λαμβάνεται υπόψη. Όταν όμως η προϋπηρεσία είναι συνεχής και στον ίδιο εργοδότη τότε λαμβάνεται υπόψη.
Ερώτηση
Όταν η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας είναι τακτική, με χρόνο προειδοποίησης 4 μήνες, ο χρόνος αυτός της προειδοποίησης λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης, για τον υπολογισμό της αποζημιώσεως;
Απάντηση
Όχι, ο χρόνος αυτός δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της αποζημιώσεως. Στην απόλυση με προειδοποίηση αφετηρία του χρόνου απασχόλησης είναι η ημερομηνία της πρόληψης και τέλος η ημερομηνία καταγγελίας με προειδοποίηση. Ο χρόνος προειδοποίησης δεν λαμβάνεται υπόψη.
Ερώτηση
Σε περίπτωση παρανόμου Υπερωρίας ποια είναι η προσαύξηση του ωρομισθίου;
Aπάντηση
Το ωρομίσθιο της παρανόμου υπερωρίας προσαυξάνεται κατά 120 % σύμφωνα με το ν. 4808/21.
Ερώτηση
Ο χρόνος διαθεσιμότητας, τον οποίο μπορεί να επιβάλει ο εργοδότης, είναι συνεχόμενος ή μπορεί και διακεκομμένος;
Aπάντηση
Ο χρόνος διαθεσιμότητας δεν μπορεί να υπερβεί τους 3 μήνες κατ’ έτος και μπορεί να είναι συνεχόμενος ή διακεκομμένος, κατά την κρίση του εργοδότη.
Ερώτηση
Ποιο είναι το ανώτατο όριο αποδοχών, πέραν των οποίων δεν οφείλονται εισφορές;
Απάντηση
Σύμφωνα με το ν.4670/20 και μέχρι 31.12.22 το ανώτατο όριο αποδοχών είναι 6500 ευρώ.