Πολλαπλό μέτωπο κατά του Βερολίνου, που επιδιώκει για την Ελλάδα «βαθύ κούρεμα», άνοιξε στην Ευρώπη παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23 του μήνα. Οι ευρωπαϊκές Αρχές (ΕΚΤ, Κομισιόν), το Παρίσι, αλλά ακόμη και οι Γερμανοί τραπεζίτες με πρώτο και καλύτερο τον Γ. Ακερμαν της Deutsche Bank εναντιώνονται στην ακραία θέση που επιχειρεί να επιβάλει στους εταίρους της η καγκελάριος Μέρκελ και ζητούν χαμηλότερο «ψαλίδισμα» του ελληνικού χρέους.
Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε καταρχήν χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας στο μηνιαίο δελτίο της ότι ο εξαναγκασμός των ιδιωτών ομολογιούχων να αποδεχτούν μεγάλες ζημιές μπορεί να πλήξει το ευρώ και τις τράπεζες.
Η Κομισιόν επέμεινε από την πλευρά της ότι στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική, «στο πνεύμα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου», ωστόσο, αναγνώρισε πως λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές ορισμένες πλευρές της συμφωνίας πρέπει εκ των πραγμάτων να αλλάξουν. Κύκλοι των Βρυξελλών ανέφεραν την ίδια ώρα πως ένα «κούρεμα» 40% θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό.
Η Γαλλία την ίδια ώρα, λόγω της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος, προτείνει μικρότερο «κούρεμα» 35%, ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF) κάνει λόγο για 39% haircut στο χρέος. Πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι «πιθανότατα το `κούρεμα’ θα ξεπεράσει το 21%. Διεξάγονται συζητήσεις ώστε το τελικό ποσοστό να είναι αποδεκτό και διαχειρίσιμο». «Καμπανάκι» ότι μεγαλύτερο «κούρεμα» σε κρατικό χρέος από τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται στο ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πιστωτική κρίση χτύπησε εξάλλου ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γ. Ακερμαν.
Τόνισε δε πως πριν μελετήσουν περισσότερα μέτρα που θα σταθεροποιήσουν το σύστημα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Σημειώνεται πως «όχι» σε μεγαλύτερο «κούρεμα», πέραν του 21% που έχει συμφωνηθεί, λένε οι γερμανικές τράπεζες με τον επικεφαλής του συνδέσμου τους να υποστηρίζει ότι «η παρούσα κρίση δεν είναι τραπεζική αλλά πολιτική».
Να συμμετάσχουν με μεγαλύτερο ποσοστό στη διάσωση της Ελλάδας ζήτησε από τους ιδιώτες πιστωτές ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. Οπως ανέφερε, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν έφερε την αναμενόμενη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία μεγαλύτερη βοήθεια.
O Χρ. Πισσαρίδης
Στο μεταξύ πεπεισμένος ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει την πλήρη χρεοκοπία εμφανίστηκε από τη Σεούλ ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα είναι 50%.
Η ελβετική UBS πρότεινε δια στόματος των αναλυτών της «κούρεμα» 70%, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Ειδικότερα υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και πως είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει πια το χρέος της. Γι’ αυτό το ύψος του «κουρέματος» πρέπει να αγγίξει το 70%. Δηλαδή από το ελληνικό χρέος που ξεπερνάει τα 300 δισ. ευρώ οι επενδυτές πρέπει να υπολογίζουν πως θα χάσουν πάνω από 200 δισ.».
Αναλυτής της Fitch τόνισε τέλος πως ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» από αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί θα παρείχε μία περισσότερο βιώσιμη πλατφόρμα για την Ελλάδα.
ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Επιπτώσεις και εναλλακτικά σενάρια εξετάζουν Βερολίνο – Παρίσι
Με εντατικούς ρυθμούς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να υπολογίσει τις συνέπειες και το κόστος «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έως και κατά 50%. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Leipziger Volkszeitung, ενώ το Bloomberg υποστηρίζει από την πλευρά του ότι οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για «κούρεμα» σε ποσοστό έως και 60%.
Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank θα βρεθεί την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τους κοινοτικούς αξιωματούχους το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τη Leipziger Volkszeitung, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζονται, οι σχετικές διεργασίες -που γίνονται σε συνεννόηση με τη Γαλλία- είναι πολύ πιο εκτενείς απ’ ό,τι αναμενόταν.
Αυτός είναι και ο λόγος που αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. κατά μία εβδομάδα.
Την ίδια ώρα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν πως η Γαλλία επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού και τη θωράκιση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Μετατροπή
«Η βασική ιδέα του Παρισιού είναι η μετατροπή του μηχανισμού διάσωσης EFSF σε ευρωπαϊκή τράπεζα που θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ προκειμένου να στηρίζει στη συνέχεια τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού στις αγορές. Η πρόταση αυτή θα βοηθούσε την Ευρώπη να ξεπεράσει τον σκόπελο της έγκρισης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου η οποία έχει ήδη χρονίσει και υποθηκεύει τις προσπάθειες περιορισμού της κρίσης χρέους».
Διότι, όπως εκτιμά το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η μετατροπή του EFSF σε τράπεζα θα μπορούσε να αποφασιστεί «εν μιά νυκτί» καθώς δεν απαιτεί νέα συμφωνία από τα μέλη της ευρωζώνης. Ομως η Γαλλία γνωρίζει ότι ένα τέτοιο σχέδιο δύσκολα θα περάσει. Τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΚΤ έχουν ήδη εκφράσει από την πλευρά τους την άρνησή τους σε μετατροπή της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης σε μηχανισμό διάσωσης των κρατών.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr