Στις 14 Ιουνίου η νέα δέσμη μέτρων για την Ελλάδα

ΤON Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο επίτροπος Ολι Ρεν,

σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ανάλογες απόψεις, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, εξέφρασε και η Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι με βάση το πόρισμα της τρόικας, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα εισηγηθούν στη σύνοδο της ευρωζώνης της 14ης Ιουνίου μία δέσμη μέτρων για την Ελλάδα.

«Οι προκλήσεις τώρα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», είπε ο κ. Ρεν, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι Βρυξέλλες, διαπιστώνοντας ότι το σημερινό μνημόνιο ασθμαίνει και η ύφεση έχει πάρει επικίνδυνα την ανηφόρα, προτίθενται να χαλαρώσουν κάπως τα λουριά για τη μείωση του ελλείμματος και να τονώσουν την ανάπτυξη. Ο επίτροπος αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα. «Είναι πρόωρη η ερώτηση για το νέο πακέτο στην Ελλάδα. Aλλωστε οι ανάγκες της χώρας για του χρόνου θα ξεκαθαριστούν από την τρόικα».

Η κ. Μέρκελ, μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι «μέχρι να δημοσιοποιηθεί η έκθεση προόδου της τρόικας και αυτή η έκθεση εξετασθεί σε βάθος, κανείς δεν μπορεί να εκφράσει απόψεις για το ελληνικό ζήτημα», και τόνισε ότι «όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και η βασική μου συμβουλή είναι να κάνουμε το ένα βήμα μετά το άλλο».

Η όλη υπόθεση που αφορά το ενδεχόμενο παροχής επιπρόσθετης βοήθειας προς τη χώρα μας και μάλιστα ύψους 60 δισ. ευρώ, προήλθε από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του αμερικανικού.

Το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει αυτά τα δημοσιεύματα, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η χώρα μας δεν κάνει καμιά συζήτηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την έγκριση νέου δανείου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 60 δισ. ευρώ». Οπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «H συζήτηση που γίνεται μεταξύ των υπουργών Oικονομικών της Ε.Ε. αφορά το να βρεθεί μια πειστική λύση έτσι ώστε να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται».

 

Δείτε ακόμα

Γιάννης Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% – Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη

Πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ο οποίος ευθύνεται για την ακρίβεια στην αγορά διαπιστώνει ο διοικητής …

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος, με …