Αποκέντρωση των μηχανισμών διαχείρισης του ΕΣΠΑ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου φέτος η απορρόφηση του προγράμματος να φθάσει στο 15% από 3, 5%
τον προηγούμενο χρόνο προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Το υπουργείο Οικονομίας έχει θέσει στόχο για το 2010 την απορρόφηση 10,3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Θεσμός
Το νομοσχέδιο εισάγει τον θεσμό των Επιχειρησιακών Συμβάσεων Υλοποίησης, οι οποίες θα παίζουν κεντρικό ρόλο στον νέο τρόπο λειτουργίας του προγράμματος. Οι συμβάσεις αυτές θα συναφθούν μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών και των γενικών γραμματέων των Περιφερειών.
Με τις προγραμματικές συμβάσεις θα μεταφερθεί στις περιφέρειες και στις κατά τόπους διαχειριστικές αρχές το σύνολο των πόρων που τους αντιστοιχεί, καθώς και αρμοδιότητες, ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα παρακολουθεί την υλοποίηση των προγραμμάτων ανά δίμηνο, διατηρώντας το δικαίωμα της ανακατανομής των πόρων τόσο στο εσωτερικό των προγραμμάτων όσο και ανά περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό η υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι θα περιοριστεί η εμπλοκή των κεντρικών φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ.
Κατάργηση
Το νομοσχέδιο καταργεί τον μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο συντονισμό, δηλαδή η διατύπωση γνώμης από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για τις επιμέρους πράξεις, με σκοπό την ακύρωση του συγκεντρωτισμού και τις εμπλοκές στην εφαρμογή των προγραμμάτων. Πλέον δεν θα χρειάζεται διατύπωση γνώμης από το κεντρικό υπουργείο πριν από την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων κάτω από 50 εκατ. ευρώ Επίσης καταργούνται μία σειρά από φορείς που προβλέπονταν αρχικά για το ΕΣΠΑ αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί, όπως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των Περιφερειών, η ΝΟΜΟ ΑΕ κλπ.
Μελέτες
Οι αναθέτουσες αρχές των έργων θα μπορούν από μόνες τους να επικαιροποιούν μελέτες (καταργείται ο νόμος Σουφλιά που προέβλεπε την υποχρεωτική ανάθεση σε μελετητές). Παράλληλα καταργείται ο έλεγχος συμβασιοποίησης για μικρά έργα όπως κια όλοι οι περιορισμοί για την προκήρυξη και την υποβολή προτάσεων έργων χαμηλού προυπολογισμού.
Ταυτόχρονα, «ξεσκαρτάρονται» σύντομα όπως δήλωσε χθες στη Βουλή η Λ. Κατσέλη οι 4.000 αιτήσεις για υπαγωγή επενδυτικών προτάσεων, ενώ το Δημόσιο πληρώνει τις υποχρεώσεις του που ανέρχονται σε 900 εκ. ευρώ. Σε δύο εβδομάδες η κ. Κατσέλη θα καταθέσει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο με σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την ίδια στιγμή, σχεδιάζει εντατικούς ελέγχους για την εποπτεία της αγοράς.