Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις Πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις στις 19 και 21 Δεκεμβρίου, μετά την άρση των περικοπών

Σε δύο περίπου εβδομάδες, δηλαδή στις 19 και 21 Δεκεμβρίου, όταν πιστωθούν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων με τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, θα δουν οι περίπου 620.000 δικαιούχοι, από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων, τις αυξήσεις που προβλέπεται να πάρουν μετά τον επανυπολογισμό τους. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, η μέση αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει αθροιστικά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, δηλαδή από το 2019 μέχρι το 2023, περίπου στα 98 με 100 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι η αποπληρωμή της προσαύξησης από την προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα γίνει σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 έως και το 2023. Έτσι, με την αρχή να γίνεται από τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου του 2018, οι αυξήσεις θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 20 ευρώ τον μήνα για τους 620.000 δικαιούχους που τις δικαιούνται.
Οι συνταξιούχοι για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα, θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται εντός Δεκεμβρίου (19 και 21 του μήνα) και κυρίως πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:
Α) Συνταξιούχους του τέως ΙΚΑ οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20 έως και 30 έτη ασφάλισης. Κυρίως πρόκειται για συνταξιούχους του ΙΚΑ οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν µε αποδοχές που κυμαίνονταν από 700 έως 1.000 ευρώ. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα ευνοηθούν, καθώς θα λάβουν και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ στο σύνολό της, αλλά θα ευνοηθούν και από τη λειτουργία του νέου τρόπου υπολογισμού, που αποδίδει καλύτερα ποσά σε όσους έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Β) Συνταξιούχους του Δημοσίου. Ευνοημένοι φαίνεται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης, καθώς και συνταξιούχοι κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 28ετία και άνω και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Γ) Συνταξιούχους που ασφαλίζονταν στα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου πλήρωναν εισφορές σε ποσοστό 30% επί των συντάξιμων αποδοχών τους. Για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν καταβληθεί εισφορές υψηλότερες των προβλεπόμενων στο ΙΚΑ (20%) προβλέπεται προσαύξηση της σύνταξης που ανέρχεται σε 0,075% για κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 20% των εισφορών που προβλέπονταν για το τέως ΙΚΑ.
Δ) Συνταξιούχους οι οποίοι ήταν πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τις διατάξεις περί συντάξεων του Δημοσίου. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσοι συνταξιούχοι ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ, το οποίο όμως έδινε τη δυνατότητα να επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν ή µε τις διατάξεις «περί Δημοσίου» ή με τις κοινές διατάξεις του ΙΚΑ, αλλά επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν µε δημοσιοϋπαλληλικές. Αυτοί οι συνταξιούχοι κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούσαν σε υψηλότερο συντάξιμο μισθό, καθώς είχαν κρατήσεις στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι µόνο στον βασικό μισθό µε τον οποίο βγήκε η σύνταξή τους.
Ποιες μένουν «παγωμένες»
Όλες οι υπόλοιπες συντάξεις θα παραμείνουν παγωμένες στα σημερινά επίπεδα, καθώς, μετά τον επανυπολογισμό τους σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως «προσωπική διαφορά» μέχρι το 2023 και στη συνέχεια θα συμψηφίζεται κάθε έτος μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Να επισημανθεί ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν αφορά τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες.
Κύριες και επικουρικές
Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η μη περικοπή δεν αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις αλλά και τις επικουρικές, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μαζί με τη σύνταξή τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει η σχετική ρύθμιση για κατάργηση των περικοπών αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Δείτε ακόμα

Δώρο Πάσχα 2024: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

H αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Πώς υπολογίζεται το …

Υπουργείο Εργασίας: Μεγαλύτερη του πληθωρισμού η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην κριτική ότι την όποια αύξηση κατώτατου μισθού την «τρώει» η αυξημένη φορολογία, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών …