Από το 2013 η εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών

Με νόμο που θα ψηφιστεί έως τις 28 Μαρτίου και θα ξεκινήσει από την 1/1/2013 η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσες γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31/12/2012.Η επιβάρυνση θα είναι από 5 έως 17 έτη, με βάση όσα ισχύουν σήμερα και θα αφορά όσες ασφαλίστηκαν στο διάστημα 1983 – 1992, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας να διαμορφώσει ενιαίους κανόνες για τη συνταξιοδότηση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (όπου επίσης από την 1/1/2013 θα αυξηθούν τα όρια με βάση το νόμο Πετραλιά). Στο πλαίσιο αυτό θα προβλεφθεί και η αύξηση της ποινής (στο 6% το χρόνο και 30% στην πενταετία) στις πρόωρες συντάξεις. 

Την αύξηση των ορίων (που θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά και όχι εφάπαξ, εφόσον συμφωνήσει και η Ε.Ε. στον χρόνο προσαρμογής) ανακοίνωσαν χθες στην ΑΔΕΔΥ οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος δηλώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι θα επιδιώξει να επαναχαρακτηριστεί η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων ως τμήμα της κοινωνικής (και όχι ως επαγγελματική, όπως αποφάνθηκε το ευρωδικαστήριο) και να ενταχθεί σε αυτή μέσω της υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ σε βάθος 8 – 10 ετών.

Mαζική έξοδος;

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέποντας ένταση του κύματος των μαζικών συνταξιοδοτήσεων (υπολογίζεται ότι 80.000 γυναίκες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα) έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει ότι «καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας και τρόπος υπολογισμού των συντάξεων) για όσους έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως το 2013». Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης υπογράμμισαν, ακόμη, ότι «οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα, οποτεδήποτε, και μετά τη ψήφιση του νέου νόμου, να ασκήσουν το δικαίωμά τους με το καθεστώς που ισχύει σήμερα» και πως η έξοδός τους «θα είναι επιζήμια για τους ίδιους (χαμηλότερη σύνταξη) και για τα οικονομικά των Ταμείων (που ήδη αντιμετωπίζουν ελλείμματα).

«Δεν υπάρχει ούτε ευρώ»

Στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι, λόγω του γνωστού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, δεν θα διατεθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού «ούτε ένα ευρώ παραπάνω» από όσα έχουν εγγραφεί. Ετσι, δεν πρόκειται να λάβουν καμία «έξτρα» χρηματοδότηση ούτε το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (έχει έλλειμμα άνω των 800 εκατ. ευρώ και καταβάλλει τα εφάπαξ με καθυστέρηση που προβλέπεται, τώρα, να ξεπεράσει τους 25 μήνες) ούτε ο Οργανισμός Περίθαλψης (έχει οφειλές 1,1 δισ. ευρώ και υπάρχει κίνδυνος διακοπής των συμβάσεων με τους φαρμακοποιούς).

– «Προχωράμε σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, στις 24 Φεβρουαρίου, μαζί με τη ΓΣΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος.

Πηγή: Ημερησία

Δείτε ακόμα

Γιάννης Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% – Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη

Πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ο οποίος ευθύνεται για την ακρίβεια στην αγορά διαπιστώνει ο διοικητής …

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος, με …