«Κύμα» μέτρων για φόρους, μισθούς και ασφαλιστικό

«Χιονοστιβάδα» μέτρων για φόρους, εισοδήματα και συντάξεις, εξαγγέλλουν μέσα στην εβδομάδα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου όταν το πρόσφατα αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης θα περάσει από την κρίση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.  Επίδειξη αποφασιστικότητας με στόχο να πειστούν τα ευρωπαϊκά όργανα ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της κατά 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα κάνει την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να πάψουν οι Βρυξέλλες να ζητούν περισσότερα μέτρα και να παράσχουν στήριξη στην ελληνική προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος.

Την πρώτη γεύση από την αντίδραση της Ευρώπης στα μέτρα για φορολογία, μισθούς και συντάξεις που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα θα πάρει ο πρωθυπουργός κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Τριπλές εξετάσεις

Πιο σημαντική όμως θα είναι η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη 16 του μήνα. Στη συνεδρίαση αυτή η Ελλάδα θα περάσει τριπλές εξετάσεις. Η πρώτη θα αφορά την έγκριση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης με ή χωρίς παρατηρήσεις.

Η δεύτερη θα είναι η επίσημη ένταξη της χώρας στο καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης από τις Βρυξέλλες (άρθρο 126 παρ.9) όπου σημασία θα έχουν τα σχόλια με τα οποία θα συνοδευτεί η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών.

Η τρίτη εξέταση που θα περάσει η ελληνική οικονομία θα αφορά το σχέδιο δράσης που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα προβλέπει μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Μετά την κατάθεση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται η ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ από το υπουργείο Οικονομικών, το ΥΠΟΙΚ περνάει στα πιο δύσκολα κομμάτια του σχεδίου για τη μείωση του ελλείμματος. Υπό την πίεση του χρόνου και των περιστάσεων και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη τελικές αποφάσεις για όλα τα φορολογικά θέματα οι εξαγγελίες θα μείνουν σε επίπεδο γενικών κατευθύνσεων.

Το νομοσχέδιο

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διατηρεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το οποίο όμως θα συνδεθεί και με το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων. Οι αποδείξεις θα αυξάνουν το αφορολόγητο με βάση δύο βασικές παραμέτρους. Το εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώνει τις αποδείξεις αλλά και το είδος των αποδείξεων που δηλώνει.

Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι η ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το κατώφλι πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση τίθεται με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τα 30.000 ευρώ. Ωστόσο η επιβάρυνση θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι και τις 40.000 ευρώ ενώ η μέγιστη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα αφορά εισοδήματα πάνω από το όριο αυτό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτικό σταθμό το ΥΠΟΙΚ δεν προτίθεται να αυξήσει το ανώτατο φορολογικό συντελεστή από το σημερινό του 40%.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται και η άρση όλων των μορφών της αυτοτελούς φορολόγησης η οποία αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι φορολογούνται αυτοτελώς για τα εισοδήματα από επιδόματα.

Του μέτρου εξαιρούνται οι αποταμιεύσεις, αλλά και αποζημιώσεις απόλυσης. Επίσης πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι και το τέλος του έτους η τοποθέτηση ταμιακών μηχανών για την καταγραφή όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και η εφαρμογή νέας γενιάς τεκμηρίων, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Η θέσπιση με άλλα λόγια ενός ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τη χρήση και τη συντήρηση σπιτιών και αυτοκινήτων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου καθώς προβλέπεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης με αυξημένο αφορολόγητο και κλιμακωτή αύξηση φόρου.

Εισοδηματική πολιτική

Μια δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία θα είναι η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής για το 2010 η οποία θα προβλέπει το πάγωμα των μισθών για το σύνολο του δημόσιου για του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Ωστόσο οι αυξήσεις του βασικού μισθού δεν θα είναι μηδενικές, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, δεδομένου ότι θα ισχύσει η λεγόμενη μισθολογική ωρίμανση που θα αυξήσει το βασικό περίπου κατά 2,5% σε σύγκριση με το 2009.

Ένα δεύτερο στοιχείο της εισοδηματικής πολιτικής θα είναι η μείωση κατά 10% των κονδυλίων για τα επιδόματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των επιδομάτων δεν θα είναι οριζόντια αλλά αναλογική. θα είναι δηλαδή μικρότερη για επιδόματα από 250- 500 ευρώ και μεγαλύτερη για επιδόματα από τα 550 έως και τα 2.400 ευρώ που καταγράφονται για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να λύνει η εισοδηματική πολιτική θα είναι και οι αυξήσεις για τις συντάξεις. Με δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν κανονικά την αύξηση 1,5% που είχε εξαγγελθεί από την αρχή. Αναμένεται επίσης να εξαγγελθεί η άμεση έναρξη του διαλόγου για νέο μισθολόγιο του δημοσίου το οποίο θα θέτει και οριστικό τέλος στην εισοδηματική ανισότητα που επικρατεί για υπαλλήλους με ίδια προϋπηρεσία και ίδια τυπικά προσόντα.

Οι αλλαγές θα αφορούν αρχικά το εξορθολογισμό των επιδομάτων και στη συνέχεια τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στους βασικούς μισθούς. Παράλληλα θα περιλαμβάνεται και η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010 και στη συνέχεια από το 2011 η εφαρμογή του συστήματος για μια πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων.

Ασφαλιστικό

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για το ασφαλιστικό να προβεί σε διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και πως μια αναφορά για αύξηση των ορίων δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη των γενικών, αλλά του μέσου ορίου συνταξιοδότησης που δημιουργείται σε συνάρτηση και με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες υπάρχει σαφής πρόθεση να κοπούν.

Παρ’ όλ’ αυτά η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε πέρα από την απόσυρση από το διάλογο και την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές».

Αντιδράσεις παραγωγικών τάξεων

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού οι οποίες θα εξειδικευτούν την τρέχουσα εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς προκάλεσαν αντιδράσεις από τις παραγωγικές τάξεις. Ήδη τα συνδικάτα έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Οι παραγωγικοί φορείς ζήτησαν διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα, όμως απ’ ό,τι φαίνεται, και τις διαρροές που έχουν γίνει στον Τύπο, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

* Σημειώνεται ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θεωρεί εκδήλωση πανικού την απόφαση να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Είναι προφανές ότι κάθε αύξηση στα καύσιμα – και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα συνεπάγεται αύξηση που ίσως ξεπεράσει και τα 10 λεπτά το λίτρο στο κόστος κίνησης των οχημάτων – θα μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή, είτε αυτός είναι επαγγελματίας, είτε απλός ιδιώτης καταναλωτής. Συνεπώς θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος παροχής των σχετικών υπηρεσιών μετακίνησης και μεταφοράς προσώπων και αγαθών».

* Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι τίποτα μεγάλο δεν επιτυγχάνεται και δεν είναι βιώσιμο αν δεν υπάρχει μια minimum κοινωνική συναίνεση ή έστω ανοχή, και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. «Έστω και την τελευταία στιγμή , τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένουμε πρωτοβουλία σας για μια πραγματική συνεργασία μαζί σας ώστε να μας πείσετε ή να πειστείτε και τελικά, βέβαια, εσείς να αποφασίσετε».

* Το ΕΒΕΘ μεταξύ των άλλων προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή για όλες τις επιχειρήσεις (ΟΕ – ΕΕ – ΕΠΕ – ΑΕ), με ποσοστό φόρου 20% επί των καθαρών κερδών, ώστε το φορολογικό σύστημα να είναι ανταγωνιστικό με τις όμορες άλλα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπογραμμίζει δε ότι με ποσοστό φόρου 20% επί των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων πρέπει να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της επιχείρησης. Κατά το ΕΒΕΘ, τα διανεμόμενα στους εταίρους ή μετόχους των επιχειρήσεων υπόλοιπα καθαρών κερδών να φορολογούνται αυτοτελώς, με ποσοστό 15%, χωρίς να υπάρχει άλλη φορολογική υποχρέωση. Τα διανεμόμενα κέρδη να μην είναι μικρότερα του 30% των καθαρών κερδών, μετά την αφαίρεση του φόρου των επιχειρήσεων και του τακτικού αποθεματικού.

* Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά επισημαίνει ότι η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών, η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, η φορολόγηση των μερισμάτων, η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη, αλλά και το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβαρύνουν το υφιστάμενο δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην αγορά και δημιουργούν αρνητική ψυχολογία και ανασφάλεια στους καταναλωτές.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …