Σκέψεις και θέσεις για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προσωρινή απασχόληση μέσω της αποκαλούμενης «ενοικίασης εργαζομένων», ώστε να πάψει η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, θα απασχολήσουν -κατά προτεραιότητα- τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστάθηκε και συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, αλλά και της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα ακολουθήσει η μερική απασχόληση αλλά και οι συνθήκες αυτοαπασχόλησης που υποκρύπτουν -με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη- εξαρτημένη εργασία. Το νέο στοιχείο που συνοδεύει τη σύσταση της επιτροπής, σε σύγκριση με προηγούμενα εγχειρήματα, είναι η ανάδειξή της σε σταθερό βήμα διαβούλευσης για όλες ανεξαιρέτως της ρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένων και των υπουργικών αποφάσεων- που αφορούν σε θέματα εργασιακών σχέσεων. Φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για κάτι ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό.
Γι’ αυτό άλλωστε ζητήθηκε, να συνεδριάζει η επιτροπή κάθε εβδομάδα με στόχο να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο συζήτησης επί εργασιακών θεμάτων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως για να συμβάλει στα σχέδια νόμου των πρώτων 100 ημερών. «Ο κοινωνικός διάλογος θα διεξάγεται μέσα την Επιτροπή.
Ετσι, μετά το πέρας των εργασιών της, θα προβούμε αμέσως στην εφαρμογή διοικητικών μέτρων ή στην κατάθεση στη Βουλή των νομοθετικών μας σχεδιασμών», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος. Αναφερόμενος στο αντικείμενο της επιτροπής επισήμανε δύο πτυχές.
Η πρώτη αφορά την «υπογράμμιση μη εφαρμοσμένων στην πράξη αλλά υπαρχουσών εγγυητικών ρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, η οποία θα βοηθήσει να επικεντρώσουμε τον έλεγχο εκεί που πρέπει» και η δεύτερη στην «πρόταση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο, του ενωσιακού δικαίου».
Από την πρώτη συνεδρίαση που αναλώθηκε κυρίως σε ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα δεν μπορεί εύκολα να προδικαστεί και το περιεχόμενο του τελικού εγχειρήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ κ. Θεοδ. Δεληγιαννάκης και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, κ. Γ. Κουζής, εξέφρασαν την επιφυλακτικότητά τους, έως ότου διαπιστωθεί ότι το τελικό πόρισμα θα απηχεί, όντως, το περιεχόμενο της διαβούλευσης.
Φρένο στις ακρότητες Ωστόσο, από τις αρχικές θέσεις του υπουργείου αλλά και τις αναφορές του καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Ιωάν. Κουκιάδη θα αναζητηθεί ένα φρένο στις ακρότητες που ευνοούνται και από την ασάφεια ή την παρερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων σε όλο το φάσμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Επί παραδείγματι, κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας 104 του 2008 που αφορά την απασχόληση των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των θετικότερων στοιχείων από αυτά που προβλέπει ο εθνικός νόμος 2156 του 2001. Μια από τις σταθερές της διαβούλευσης αποτελεί η «ενδιάμεση έκθεση για τη σύζευξη της ευελιξίας με ασφάλεια» (flexicurity) της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του πρώην υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, αλλά «πάγωσε» από τη μετέπειτα υπουργό κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Ενα από τα επίμαχα σημεία της μελέτης που αναφερόταν σε όλες τις «γκρίζες» ζώνες της απασχόλησης ήταν το καθεστώς των απολύσεων, το οποίο, δεν προβλέπεται να συζητηθεί προσεχώς, εκτός κι αν υπάρξει ανάλογη συναίνεση από τους κοινωνικούς εταίρους. Υπενθυμίζεται ότι οι θεματικές ενότητες για τις οποίες είχε επεξεργαστεί προτάσεις η επιτροπή Κουκιάδη ήταν μεταξύ άλλων και οι εξής: οικονομικά εξαρτημένοι αυτοαπασχολούμενοι, εγγυήσεις ασφάλειας για τη μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, τηλεεργασία.