Πιστοποιητικό υγείας εργαζομένων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος Εγγρ. Υ 1γ/Γ.Π/οικ. 60325/29.5.2012 Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης Με την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/Οικ. 35797/2012 - βλ. ΔΕΝ 2012, σ. 715 αντικαθίσταται η υπ. αριθμ. 8405/1992 (ΦΕΚ 665 τ. Β'/29.10.1992) η οποία αντικατέστησε το άρθρο 14 της Υ.Δ Α1β/8577/83. Μετά από σχετικά ερωτήματα Υγειονομικών Υπηρεσιών και για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος διευκρινίζουμε τα εξής: Χειριστής τροφίμων, σύμφωνα με το Κώδικα Τροφίμων (Codex Alimentarius), είναι το άτομο που απευθείας χειρίζεται συσκευασμένα ή μη συσκευασμένα τρόφιμα, εξοπλισμό και εργαλεία για τρόφιμα ή επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και ως εκ τούτου πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υγιεινής. Η καλλιέργεια κοπράνων θα γίνεται ως προς (salmonella). Το πιστοποιητικό υγείας των εργαζομένων σε ΚΥΕ (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) εκδίδεται από ιατρό Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα, της επιλογής του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα. Ο Ιατρός υπογράφει το πιστοποιητικό υγείας και θέτει την σφραγίδα του, όπου θα υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία του (σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες των Ιατρικών Συλλόγων). Όταν υπηρετεί σε φορέα, θα φέρει και την σφραγίδα του φορέα που υπηρετεί. Η σφραγίδα πρέπει να είναι ευκρινής και ευανάγνωστη. Επίσης κατά την ιατρική κλινική εξέταση οι Ιατροί παρακαλούνται να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι όταν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια, βήχας, καταρροή με πυρετό, δερματικά εξανθήματα, πληγές, κ.λπ. θα πρέπει αμέσως να απομακρύνονται από την εργασία τους μέχρι αποκαταστάσεως της υγείας τους. Τα Πιστοποιητικά Υγείας θα φυλάσσονται στον ατομικό φάκελο των εργαζομένων που τηρεί η επιχείρηση στην οποία και θα επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών. Όσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω σχετικής, καθώς και η μη ύπαρξη αυτών αποτελούν παράβαση και ισχύουν τα προβλεπόμενα από την σχετική Νομοθεσία. Η ανωτέρω Υγειονομική Διάταξη δεν καταργεί Ειδικές Διατάξεις που προβλέπονται για ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων π.χ. η χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού για τους εργαζομένους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.λπ. Οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποβάλλονται στις προβλεπόμενες εξετάσεις σύμφωνα με τα ανωτέρω και προσκομίζουν το πιστοποιητικό υγείας για την ενσωμάτωσή του στο βιβλιάριο εργασίας και υγείας. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας των εργαζομένων για την κατά το δυνατόν μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.