TH μείωση του ποσού της προκαταβολής στο 20% από 25% και την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 σε 24 ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργικό Συμβούλιο για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων. Το νομοσχέδιο κατατίθεται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σήμερα στη Βουλή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μεταβάλλεται το όριο των 20 εκατ. ευρώ όσον αφορά τον τζίρο, προκειμένου να μπορεί να υπαχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση. Επίσης διατηρούνται οι εξαιρέσεις από τη ρύθμιση για τις εισηγμένες και όσους υπάγονται σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αναλυτικότερα:· Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 25% προκαταβολή, ποσοστό το οποίο όμως θεωρήθηκε εξ αρχής από τους ενδιαφερομένους πάρα πολύ υψηλό, με δεδομένη και την κρίση στην αγορά και το οξύ πρόβλημα ρευστότητας. Κατόπιν αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης κατεβαίνει στο 20%.
· Μόλις 12 μηνιαίες δόσεις προέβλεπε το αρχικό σχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να τις αυξήσει έως 24. Δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής της περαίωσης μπορεί να διαρκέσει για 2 χρόνια.
· Το όριο του τζίρου για την υπαγωγή στη ρύθμιση έχει τεθεί στα 20 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να το ανεβάσει. Εάν το όριο μείνει στα 20 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά τίθενται εκτός περαίωσης περίπου 2.000 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Yπουργείο Οικονομικών μπορούν να ελεγχθούν από τις εφορίες με τους κλασικούς μηχανισμούς.
Για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση την περίοδο 2008-2009 προβλέπεται υπαγωγή στη ρύθμιση με καταβολή του 50% του ποσού σε σχέση με τα ελάχιστα όρια που διατηρούνται στα 400 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία A’ Kατηγορίας 700, για όσους τηρούν βιβλία B’ Kατηγορίας, 1.000 ευρώ για όσους διατηρούν βιβλία Γ’ Kατηγορίας.
Οι αλλαγές που επιφέρει το οικονομικό επιτελείο υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό και από τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει αρκετά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης αναφορικά με τη δικαιοσύνη του μέτρου, αλλά και την αποτελεσματικότητά του.
Aλλοι δημόσια και άλλοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, σημειώνουν ότι το μέτρο δεν είναι δίκαιο καθώς επιβραβεύει τους φοροφυγάδες, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης των δόσεων.
Από τη ρύθμιση της περαίωσης, το Yπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. υπολογίζεται να μπουν στα ταμεία το 2010. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να τηρηθεί η προθεσμία που προβλέπει το σχέδιο της περαίωσης.
Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε το Yπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, στις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει η ΓΓΠΣ να έχει στείλει τα ειδικά εκκαθαριστικά στους φορολογουμένους και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν αποδεχθεί την ένταξή τους στη ρύθμιση, καταβάλλοντας το σχετικό ποσό της προκαταβολής.