Προσερχόμενος χθες σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τις αντιρρήσεις της τρόικας στη δρομολογούμενη συγχώνευση κ. Τουρκολιάς δήλωσε: «Εγώ δεν έχω πληροφορηθεί καμία αντίδραση για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank». «Η συγχώνευση και η ανακεφαλαιοποίηση προχωρούν κανονικότατα και όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί απ’ όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακολουθούμε το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλεται από την ανακεφαλαιοποίηση και από τον νόμο περί των συγχωνεύσεων» τόνισε.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα εμφανίστηκαν «σύννεφα» πάνω από τη δρομολογούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, εξαιτίας των ενστάσεων που εγείρει η τρόικα αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η τρόικα έχει θέσει ως όρο οι δύο τράπεζες να προχωρήσουν χωριστά σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους οι δανειστές αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον των δύο τραπεζών.
Οι αντιρρήσεις της τρόικας αφορούν τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος εξαιτίας των αυξημένων επισφαλειών, αλλά και στο γεγονός ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίζει τα 170 δισ. ευρώ – περίπου όσο το συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδας. Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του θεωρεί ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και υποστηρίζει την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μια αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχει φόβος
κρατικοποίησης
Την ίδια στιγμή σε έγγραφο του ΤΧΣ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθίσταται σαφές ότι δεν συνεπάγεται κρατικοποίηση η ενδεχόμενη υψηλή συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες. Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος σπεύδει να επισημάνει ότι «η μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έχει ήδη αρχίσει να συμβάλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών».
Μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Σιούφα σχετική με τη διαδικασία και τον ακριβή χρόνο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέστειλε στη Βουλή στις 21 Μαρτίου έγγραφη απάντηση, στην οποία επισημαίνει ότι το βασικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει ολοκληρωθεί και «σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελευταίου μνημονίου η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους».
‘Ανοιξε το χορό των
ΑΜΚ η Alpha Bank
Το χορό των αυξήσεων κεφαλαίου πάντως άνοιξε ήδη η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 6 Απριλίου. Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας οι επόμενες γενικές συνελεύσεις προσδιορίστηκαν για τις 11 και 16 του ίδιου μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Alpha Bank αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και να επιδιώξει μέσω της στήριξης των μετόχων της να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Ως γνωστόν, για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα απαιτείται η κάλυψη του 10% του παραπάνω ποσοστού, ήτοι αύξηση της τάξης των 457 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση της Alpha Bank θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου από την οριζόμενη από την ΤτΕ, ώστε η συνολική ιδιωτική συμμετοχή να ανέλθει στα 550 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον 93 εκατ. ευρώ περίπου θα καλυφθούν από ιδιώτη επενδυτή.
Πιέζει η ΤτΕ
Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε επιστολή στις συστημικές τράπεζες, με την οποία τους ζητεί να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Η ΤτΕ ζητά από τις τράπεζες να προχωρήσουν εντός τριών εργάσιμων ημερών στη σύγκληση διοικητικών συμβουλίων, που θα ορίσουν γενικές συνελεύσεις με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα, ζητείται από τις τράπεζες να γνωστοποιήσουν ως τις 15 Απριλίου τη στρατηγική τους για το πώς θα καλυφθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στις ΑΜΚ.