Σε… δόσεις θα γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και το νέο φορο-ποινολόγιο. Θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους τα νομοσχέδια με τις ανατροπές στη φορολόγηση των εισοδημάτων φυσικών προσώπων και οι παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, στόχος της κυβέρνησης είναι το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο να οριστικοποιηθεί πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Οκτωβρίου.
Για τις αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα νέο, απλούστερο σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο στηρίζεται στο αμερικανικό μοντέλο. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, από τα συνολικά εισοδήματα που αποκτά σε ετήσια βάση κάθε φορολογούμενος θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες του ακόμη και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, τηλεφωνίας, ύδρευσης, εισιτήρια κ.λπ.
Δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα οι δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Το καθαρό ποσό που θα απομένει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα του φορολογουμένου θα φορολογείται κλιμακωτά, με συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 25%.
Ουσιαστικά, με το σύστημα αυτό, το αφορολόγητο όριο θα κτίζεται με βάση όλες τις δαπάνες του φορολογούμενου (με εξαίρεση τις δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων), οι οποίες και θα εκπίπτουν κατά 100% από τα συνολικά εισοδήματα.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την παροχή ισχυρών κινήτρων για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονική καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης για όλες τις συναλλαγές.
Αλλαγές
Με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρυθμίσεις όπως:
1. Μείωση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ενδεχομένως να συνοδευτεί από αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
2. Περικοπή φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
3. Κίνητρα απόκτησης «φορολογικής κατοικίας» για οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με σκοπό ξένοι επιχειρηματίες να εγκαταστήσουν τη φορολογική έδρα τους στη χώρα μας.
4. Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
5. Εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος δεν «συμμορφωθεί» θα διώκεται ποινικά και θα τους επιβάλλονται χρηματικές ποινές.
6. Αντικατάσταση, από το 2013, του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.
7. Αυτοτελή φόρο στην υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών (για ποσά άνω κάποιου ορίου).
8. Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
9. Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.
10. Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους. Θα υπολογίζεται δηλαδή πρόστιμο, ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου, που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού. Επίσης θα επιβάλλεται και τόκος υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο.
11. Ειδικό πρόστιμο για περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
12. Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore) ώστε να εντοπίζονται εταιρείες «μαϊμού» που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς.
13. Επαναξιολόγηση ή κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων.
14. Επανεξέταση του συστήματος υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και της δυνατότητας μετάβασης σε καθεστώς ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.
15. Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, με ταυτόχρονη επιδότηση των φορολογουμένων, στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
16. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αλλαγές στις ποινές που επιβάλλονται για την μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Επίσης θα επανεξεταστεί το καθεστώς λήψης μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, ώστε να μην οδηγούνται οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο εξαιτίας αυτών των μέτρων.
Πηγή: Imerisia.gr