Τέσσερα κρίσιμα νομοσχέδια πήραν παράταση για το 2011

 

 

 

 

για τις αρχές του νέου έτους μετατέθηκε η κατάθεση των τεσσάρων κρίσιμων νομοσχεδίων, για τις ρυθμίσεις των οποίων ενημέρωσε χθες τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για τα νομοσχέδια για:

* Την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις ΔΕΚΟ.

* Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

* Τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.

* Την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση, εξουσιοδότησε τον κ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει τα νομοσχέδια, προκειμένου να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις γιορτές.

Κατά πληροφορίες, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός εξαμήνου.

Η όλη διαδικασία αφορά περίπου 150 επαγγέλματα και σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Ομιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επεσήμανε παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Προέτρεψε να αξιοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να βοηθηθεί η γραφειοκρατία των υπουργείων στην εφαρμογή των νέων νόμων και να συνταχθούν ειδικές εγκύκλιοι, υπό τύπον οδηγιών εφαρμογής της νομοθεσίας, με την οποίαν επέρχονται αλλαγές και τομές στη λειτουργία της χώρας.

Διάλογος με φορείς

Υστερα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, θα προωθηθεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, πιθανότατα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τις αντιδράσεις των θιγόμενων επαγγελματιών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπεραμύνθηκε του σχεδίου για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμβατή υποχρέωση του μνημονίου, αλλά και παράλληλα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις κυβερνήσεις περισσότερο από δεκαετία.

Ωστόσο υπουργοί αντέτειναν ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν τι θα απαντούν στις συναντήσεις με τους φορείς που αφορά η ρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε όπως το υπουργείο Οικονομικών θέσει σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς το σχέδιο για την άρση των περιορισμών στα «κλειστά» επαγγέλματα, και κατόπιν αφού ολοκληρωθεί, θα εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου, του 2011, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο θέτει προθεσμία μέχρι και το Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν» τα επαγγέλματα:

– Των δικηγόρων ως προς την ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών.

– των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους)

– των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού)

– των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών για την κατάργηση ελάχιστης αμοιβής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει το πλαίσιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών που εκκρεμεί επί ενάμιση χρόνο και αφορά στη διασφάλιση της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από κατοίκους άλλων χωρών της Ε.Ε., με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσουν και άλλα επαγγέλματα και δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η λίστα.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το γενικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και τις καταργήσεις – συγχχωνεύσεις εφοριών και πρόσθετα μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

Στόχος η είσπραξη 7 δισ. ευρώ

Την είσπραξη 7 δισ. ευρώ προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης που θα ξεδιπλωθεί σε μια τριετία και περιλαμβάνει 20 κινήσεις, που αφορούν σε κρατικές επιχειρήσεις, σε ακίνητα και συμμετοχές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο υπουργικό ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι προτεραιότητες για άμεσες κινήσεις εντός του 2011 είναι η ΔΕΠΑ το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ενώ ανακοινώθηκε και η πρώτη λίστα με 13 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία θα αναζητηθούν λύσεις τουριστικής αξιοποίησης με πρώτη επιλογή τη μέθοδο των μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, με τη διαδικασία fast-track.

Θα απαιτηθεί νομοσχέδιο, με το οποίο θα προβλέπεται η σύσταση των διαφόρων γραμματειών και επιτροπών μελέτης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται:

– ο διαχωρισμός των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

– η είσοδος στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

– το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης και η αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

– η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ

– η επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό

– η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ

– η αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Αττικό λιμενικό σύστημα

– η μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων

– η μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες)

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα και ΕΥΑΘ,

– η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και διαχείριση της συμμετοχής του Δημοσίου,

– η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ

– η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας και

– η μετοχοποίηση / είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).

Ιανουάριος: Το πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια

Στις αρχές Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια που θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, ρυθμίσεις για τα γνωστά «φρουτάκια», αλλά και για το ιντερνετικό στοίχημα.

Ο υπουργός Οικονομικών καθησύχασε τους ομολόγους του στο υπουργικό Συμβούλιο λέγοντας ότι δεν θα γεμίσει η χώρα με μηχανήματα τζόγου, αλλά και ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι αυστηρό.

Όπως ανέφερε θα υπάρχουν ειδικοί χώροι, όπου θα μπορούν να παίζονται τυχερά παίγνια μέσα από αυστηρότατο έλεγχο, ελεγχόμενα και όχι ανεξέλεγκτα, όπως γίνεται σήμερα, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένη μελέτη για τα «φρουτάκια».

Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2002 που απαγορεύτηκε η διεξαγωγή ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στη χώρα πρόστιμα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ το χρόνο με το επιχείρημα ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά στο ιντερνετικό στοίχημα, αυτή τη στιγμή είναι μεν παράνομο στη χώρα, αλλά εντούτοις παίζεται και ο προϋπολογισμός χάνει έσοδα από τη μη φορολογία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει νομιμοποιηθεί και να φορολογηθεί με υψηλούς συντελεστές.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …