Σε δύο δόσεις και χωρίς παλαιότητα η έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα

Σε δύο δόσεις και όχι εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν τη… λυπητερή του νέου ειδικού τέλους ακινήτου πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα οι επιβαρύνσεις που έρχονται για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, αφού στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στο να μη λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου αλλά μόνο η τιμή ζώνης. Δηλαδή το ίδιο τέλος θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 20 ή 30 ετών με τον ιδιοκτήτη νεόδμητου διαμερίσματος ίδιας επιφάνειας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν υπολογίσει ότι στην περίπτωση που δεν συνυπολογιστεί η παλαιότητα θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες.

Πάντως, ούτε χθες το υπουργείο Οικονομικών ξεδιάλυνε το τοπίο για τη νέα εισφορά, αφού το «γράψε-σβήσε» για να οριστικοποιηθεί η κλίμακα συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. Οι λεπτομέρειες της επιβολής του έκτακτου φόρου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα εξής:

1. Ο νέος έκτακτος φόρος στα ακίνητα για φέτος θα εξοφληθεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή με τους δύο επόμενους λογαριασμούς που θα εκδώσει η ΔΕΗ και θα στείλει στους καταναλωτές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος φόρος να έχει εισπραχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τα έσοδα που θα εισπραχθούν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα ενταχθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» που εμφανίζουν τα έσοδα.

Από τον Μάρτιο του επόμενου έτους οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012.

2. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη με το ποσό του έκτακτου φόρου, αφού τελικά εγκαταλείφθηκε η σκέψη για την έκδοση ξεχωριστού εντύπου.

3. Είκοσι θα είναι τελικά τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος

4. Για τους ανέργους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το τέλος θα υπολογίζεται με 0,5-1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά θα κλιμακώνεται έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

5. Το ειδικό τέλος ακινήτων θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές των ακινήτων. Εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή ή άλλου προσώπου που δεν είναι ο ιδιοκτήτης, το τέλος θα το πληρώνει αυτός που είναι υπεύθυνος και από εκεί και πέρα το ποσό θα εκπίπτει από τα ενοίκια.

6. Από το νέο «χαράτσι» θα εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με ΤΑΠ, καθώς και τα ακίνητα του Δημοσίου.

Δεν καταργούνται οι προηγούμενοι φόροι
Παραμένουν το ΕΤΑΚ και η διαδικασία επιβολής του ΦΑΠ

Η επιβολή του ειδικού τέλους που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τη διετία 2011-2012 δεν έρχεται να αντικαταστήσει τους φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010-2011) που δεν έχει καταφέρει να εισπράξει μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο θα υλοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόλις «ξεμπλοκάρει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της ανάθεσης του έργου του περιουσιολογίου στη ιδιωτική εταιρία Unisystems θα ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης και αποστολής στους φορολογούμενους 1,4 εκατ. σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 και η διαδικασία επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και του ΦΑΠ 2011 για τους φορολογούμενους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Δηλαδή το επόμενο έτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο το νέο χαράτσι στα ακίνητα αλλά και τρεις ακόμη φόρους (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).

Αντιδράσεις
Εντονες αντιδράσεις στις τάξεις των βιοτεχνών και των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτη φορολογίας στα ακίνητα.

Τόσο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΘ) της πόλης όσο και το Επαγγελματικό (ΕΕΘ) κάνουν λόγο για «φορομπηχτική πολιτική» και προειδοποιούν πως ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ακόμη μια επιβάρυνση που αφορά τους επαγγελματικούς χώρους.

«Το νέο τέλος ακινήτων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα. Η αγορά κατασκευών ψυχορραγεί και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να της δώσει ακόμη ένα χαστούκι», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Π. Παπαδόπουλος.

Ιδιοκτήτες ακινήτων
Αίτημα για πιο χαμηλούς συντελεστές

Να εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι από το νέο τέλος ακινήτων και να επιβληθεί με χαμηλούς συντελεστές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ με επείγον έγγραφο που απέστειλε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι το μέτρο θα αποδώσει εισπρακτικά μόνον αν η ανά τ.μ. επιβάρυνση είναι χαμηλή, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες. Η επιβολή υψηλών τελών ανά τ.μ. με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων θα φέρει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών ζητάει την εξαίρεσή τους από το νέο τέλος καθώς εξαιρούνται ρητά από το ΤΑΠ, γι’ αυτό και οι λογαριασμοί κοινοχρήστων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνουν σχετική χρέωση.

«Τυχόν επιβολή του νέου τέλους και στα κοινόχρηστα θα αποτελούσε βόμβα στα οικονομικά των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τον επόμενο μήνα και σημαντικά αυξημένο κόστος πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ.» σημειώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το νέο τέλος τα κλειστά σπίτια δηλαδή εκείνα τα διαμερίσματα που δεν έχουν ενοικιαστές και κυρίως δεν διαθέτουν ρολόι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται χιλιάδες ακίνητα όπως είναι τα επαγγελματικά και οι παλαιές κατοικίες. Προσθέτει ότι τα ακίνητα αυτά παραμένουν εκτός μισθωτικής αγοράς για πολλά χρόνια, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να μην καταγράφουν κανένα οικονομικό έσοδο.

Οι κάτοχοι ακινήτων της κατηγορίας αυτής, όπως υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το νέο χαράτσι και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή των νέων επιβαρύνσεων στα ακίνητα, τα οποία σηκώνουν μεγάλο μέρος των φορολογικών βαρών του κράτους.

Δείτε ακόμα

Γιάννης Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% – Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη

Πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ο οποίος ευθύνεται για την ακρίβεια στην αγορά διαπιστώνει ο διοικητής …

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος, με …