ΔOMIKH αναπροσαρμογή του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα σχεδιάζει το Yπουργείο Οικονομικών με στόχο την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα και τον συνυπολογισμό των αγοραίων τιμών.
Με τις αναπροσαρμογές που αναμένεται να ισχύσουν από την 1/1/2011 το Yπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να διευρυνθεί σταδιακά το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ακίνητα ακόμα και σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι τιμές προσδιορίζονται από τις εφορίες.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Yπουργείου Οικονομικών, έμφαση θα δοθεί σε πρώτη φάση σε τουριστικές περιοχές όπου υπάρχουν ακίνητα εκτός συστήματος, με μεγάλη αξία.
Το Yπουργείο Οικονομικών εξετάζει μεταβολές στο αφορολόγητο όριο και τις κλίμακες, ώστε να αυξάνονται κάθε φορά που οι τιμές των ακινήτων παίρνουν την ανηφόρα.
Με τον νέο νόμο το αφορολόγητο όριο θα ορίζεται στις 150.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και σε 30.000 ευρώ για δωρεές. Ωστόσο το Yπουργείο Οικονομικών εξετάζει και πρόταση για μηχανισμό «αυτόματης αναπροσαρμογής» του αφορολογήτου ορίου, ώστε να παρακολουθεί τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που θα επέλθουν στο μέλλον.
Το αφορολόγητο θα μπορεί να υπολογίζεται, για παράδειγμα, με βάση τη «μεσοσταθμική» αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αποφασίζει κάθε φορά το υπουργείο.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών των ακινήτων.
Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται, για παράδειγμα, στη Νέα Σμύρνη (απόκλιση έως και 90,91%), στο Γαλάτσι (απόκλιση έως και 81,82%), στον Κορυδαλλό (απόκλιση έως και 77,78%), στην Αργυρούπολη (απόκλιση έως και 76,92%) και στη Νίκαια (απόκλιση έως και 76,47%).
Το Yπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέο σχέδιο για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης εμπορικών τιμών που καθορίζονται από την αγορά, με τη δημιουργία ενός καταλόγου με τις μέσες εμπορικές τιμές ανά περιοχή που θα δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο και θα αποτελεί τη βάση των τιμών για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις αλλά και στην ανέγερση των οικοδομών.
Κάθε φορά που οι τιμές στην αγορά θα μεταβάλλονται, η τράπεζα τρεχουσών τιμών θα ενημερώνεται άμεσα με τα στοιχεία για τις νέες τιμές.
Oσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ Η Ε.Ε. θα συναποφασίσει για τις μετατάξεις αγαθών
Αναφορικά με τον ΦΠΑ το Yπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει απάντηση από τις κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 18 Νοεμβρίου, για το κατά πόσο θα του δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρει κάποια βασικά είδη διατροφής και άλλα προϊόντα από το 11% στον πολύ χαμηλό συντελεστή.
Κορυφαία πηγή τονίζει ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά του 30% των προϊόντων από τον συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή του 23%. Αποκάλυψε δε πως εξετάζεται σε κάποια προϊόντα ο χαμηλός ΦΠΑ να αυξηθεί στο 12% ή στο 13% και σε κάποια είδη πολυτελείας θα ανέλθει έως και το 23%.
Την ίδια στιγμή ανάφερε πως το Yπουργείο Οικονομικών έχει απευθύνει ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για υπαγωγή στο καθεστώς του ειδικού ΦΠΑ (6%) κάποιων αγαθών ευρείας κατανάλωσης και συγκεκριμένα τροφίμων.
Αναθεωρείται από την Ε.Ε.
Το έλλειμμα του 2009 ίσως να βρεθεί πάνω από το 14%
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος ακόμη και πάνω από 14% για το 2009 αφήνει κορυφαίο στέλεχος του Yπουργείου Οικονομικών, που διευκρινίζει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις στα ελλείμματα των επόμενων ετών θα είναι υποπολλαπλάσιες, χωρίς, με τα σημερινά δεδομένα, να εγείρουν ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η αύξηση να είναι μεγαλύτερη και από εκείνη που υπολόγιζε η Eurostat (επιπλέον 0,4% του ΑΕΠ). Συμπλήρωσε πάντως ότι η αύξηση, όποια κι αν είναι, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Για το 2010 εμφανίστηκε να αισιοδοξεί για την πορεία των εσόδων, εκτιμώντας ότι η είσπραξη 14,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους είναι εφικτή.
Το υπουργείο περιμένει έσοδα 600 έως 700 εκατ. ευρώ από την περαίωση φέτος και επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο από τα τέλη κυκλοφορίας.
Πηγή: express