Ποσοστιαίες κι όχι εφάπαξ, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί, θα είναι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι αυξήσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου, με τη συμμετοχή της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φ. Πάλλη. Πετραλιά και των διοικητών του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, κ. Θ. Αμπατζόγλου και Γ. Παπαθανασίου. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το επικρατέστερο σενάριο, με το οποίο συμφώνησαν και οι διοικητές των Ταμείων, προβλέπει πως η αύξηση για ποσό σύνταξης έως 800 ευρώ θα είναι 2,6%, ενώ για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 800 ευρώ θα υπολογιστεί αύξηση 2%. Στη λογική αυξήσεων 3% για τους χαμηλοσυνταξιούχους φαίνεται ότι «πίεζε» τις δύο τελευταίες εβδομάδες η κ. Φ. Πάλλη Πετραλιά, προτείνοντας παράλληλα αύξηση 2,6% και 2% για τις μέσες και υψηλές συντάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις με τη μορφή οικονομικού βοηθήματος εφάπαξ, που δεν οδηγούν σε αύξηση του συντάξιμου μισθού, μεσοπρόθεσμα έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομίας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι συνταξιούχοι με βασική σύνταξη έως και 800 ευρώ θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 500 ευρώ (αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις). Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν συντάξεις έως και 1.100 ευρώ, θα λάβουν βοήθημα 300 ευρώ. Οσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.200 ευρώ δεν θα λάβουν βοήθημα.
Ομως, από τη σύγκριση των δύο διαφορετικών μεθόδων που φαίνεται να ενστερνίζεται η κυβέρνηση καταργείται το ενιαίο της εισοδηματικής πολιτικής για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, με βάση τις ποσοστιαίες αυξήσεις του 2% έως 2,6% οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ θα έχουν, βραχυπρόθεσμα στο 2009, μικρότερο όφελος από αυτό που προκύπτει για τις συντάξεις του Δημοσίου μετά τον υπολογισμό των εφάπαξ βοηθημάτων. Δηλαδή, για τη σύνταξη ύψους 600 ευρώ, το μηνιαίο όφελος με το εφάπαξ (των 500 ευρώ στο Δημόσιο) οδηγεί σ’ ένα μηνιαίο όφελος 35,7 ευρώ ή αύξηση 5,95%.
Με την αύξηση του 2,6% το μηνιαίο όφελος θα είναι 20,8 ευρώ. Ανάλογη είναι και η διαφορά για τις συντάξεις ύψους 800 ευρώ (35,7 ευρώ το μηνιαίο όφελος με τη χορήγηση εφάπαξ ποσού 500 ευρώ, ενώ με το 2,6% δεν ξεπερνά τα 20,8 ευρώ).
Το τελικό όφελος σε ευρώ αποδεικνύεται μεγαλύτερο στις υψηλότερες κατηγορίες συντάξεων ύψους 1.100 και 1.200 ευρώ. Μάλιστα για τις υψηλότερες συντάξεις το αρχικό σχέδιο δεν προβλέπει αύξηση, ενώ με την αύξηση του 2% έως 2,6% προκύπτει μηνιαίο όφελος 26,8%.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν ακόμη δύο σενάρια. Το πρώτο προέβλεπε την επανάληψη των εφάπαξ αυξήσεων που θα ισχύσουν στο Δημόσιο. Το σενάριο αυτό εκτιμήθηκε ότι είναι πολύ ακριβό, καθώς μόνο στον ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι του σε ποσοστό άνω του 75% λαμβάνουν συντάξεις έως 800 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα έπρεπε να συνδράμει με νέα χρηματοδότηση το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το δεύτερο σενάριο προέβλεπε αυξήσεις από 3% έως 4% μόνο για τις χαμηλές και μεσαίου ύψους συντάξεις και μηδενική αύξηση για τις υψηλές συντάξεις.
Πάντως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για τετελεσμένες αποφάσεις.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι οριστικές ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Πάντως οι προβλεπόμενες αυξήσεις για τις βασικές συντάξεις, που κυμαίνονται γύρω στα 330 έως 350 ευρώ, δεν θα υπερβούν τα 20 ευρώ. Δηλαδή, η ποσοστιαία αύξηση θα είναι 6,5% έως 7%, όπως προκύπτει από τις εγγραφές του Κρατικού Προϋπολογισμού. Παρόλα αυτά η ανακοίνωση των αυξήσεων καθυστερεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αυξήσεων στις συντάξεις του ΟΓΑ επισήμανε πρόσφατα ο διοικητής του Οργανισμού, κ. Παπαγεωργόπουλος.
Στον ΟΓΑ, όμως, υπάρχει άλλο μείζον για το οποίο είναι απορίας άξιον πως δεν επιλύεται από το υπουργείο Απασχόλησης. Το πρόβλημα αφορά την έλλειψη μηχανογραφικού συστήματος που είχε ως συνέπεια να καταβληθούν σε 1.850 ασφαλισμένους ποσά από αναδρομικά επιδόματα μειωμένα κατά 500 ευρώ. Ανάλογα προβλήματα προκλήθηκαν και προ ημερών με το δώρο του Πάσχα. Το θέμα του διαγωνισμού είναι κομβικό θέμα για τον ΟΓΑ και η ευθύνη για την καθυστέρησή του και τις διαρκείς αναβολές βαρύνει την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, προκαλώντας έντονα ερωτήματα.