Στην τελική ευθεία, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπογραφής της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, βρίσκονται οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.
Το προεδρείο της ΓΣΕΕ έως αύριο αναμένεται να έχει διαμορφώσει το διεκδικητικό πλαίσιο και να ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Βάση του διεκδικητικού πλαισίου της ΓΣΕΕ, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και σημείο τριβής, είναι το ποσοστό αυξήσεων στα κατώτερα όρια αμοιβών.
Η πλευρά της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι στη φετινή σύμβαση τα κριτήρια πρέπει να είναι κοινωνικά και να στοχεύουν στην ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των νεο-εισερχόμενων στην αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΓΣΕΕ αναμένεται να θέσει ζήτημα άμεσης αύξησης των βασικών αποδοχών και αμέσως μετά, διαπραγματεύσεις, για τις ποσοστιαίες αυξήσεις.
Ως σημείο «εκκίνησης», υπολογίζεται από τη ΓΣΕΕ, να είναι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Ποσοστιαία αυτό υπολογίζεται σε μια αύξηση της τάξης του 8%, που φαίνεται να απέχει πολύ από τις διαθέσεις της άλλης πλευράς.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις, με κάποιες αποκλίσεις, εμφανίζονται διατεθειμένες να κινηθούν στα όρια του πληθωρισμού, ενώ εμφανής είναι η επιθυμία ορισμένων πλευρών για την «αποδέσμευση» της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης από τις κλαδικές.
Στο θεσμικό σκέλος της διαπραγμάτευσης η ΓΣΕΕ θα επαναφέρει τα ζητήματα που τέθηκαν και δεν επιλύθηκαν με την προηγούμενη σύμβαση.
Ειδικότερα θα τεθούν προς διαπραγμάτευση τα ζητήματα που αφορούν στις ευέλικτες μορφές εργασίας, στην προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και τις βλαπτικές μεταβολές μετά τη μεταβίβαση επιχειρήσεων, στην προστασία της οικογένειας και στην ισότιμη συμμετοχή, προστασία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία. Σ
το θέμα του χρόνου εργασίας, κατάργηση της υπερεργασίας και επαναφορά σε ισχύ του προ του ν.3385/05 νομικού καθεστώτος για τις υπερωρίες σε συνδυασμό με τα συμφωνηθέντα με το άρθρ.6 της ΕΓΣΣΣΕ 2004-2005, το οποίο προέβλεψε την απαλλαγή για υπερωρίες που αφορούν την 44η και 45 ώρα της εβδομάδας από την υποχρέωση άδειας της αρχής ή αναγγελίας, διατηρουμένου του τότε ισχύοντος ποσοστού πρόσθετης αμοιβής τους στο 50% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.
35ωρο
Η ΓΣΕΕ θα επαναφέρει το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας, με κατεύθυνση το 35ωρο. Στο διεκδικητικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται και αιτήματα για προστασία από τις απολύσεις, μέτρα για την αδήλωτη εργασία, μέτρα για την προστασία της μητρότητας, των μονογονεϊκών οικογενειών κ.α.
Από την άλλη πλευρά θα επισημανθεί ιδιαίτερα η οικονομική συγκυρία και θα τονισθεί η ανάγκη να μην υπάρξουν πρόσθετα βάρη που θα επιβαρύνουν το κόστος και θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτό θα συνδεθεί άμεσα με το θέμα της απασχόλησης και της διατήρησης θέσεων εργασίας.