Παγώνει για έξι μήνες η ρύθμιση Σουφλιά, για τους ημιϋπαίθριους. Η τυπική, ωστόσο, αναστολή, θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί από την Βουλή, η σχετική διαδικασία, αφού πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, την Δευτέρα, ξεκινά διαβούλευση με τους φορείς (ΤΕΕ, Συμβολαιογράφους κα.), ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο, που, πέραν των ημιϋπαίθριων, θα αντιμετωπίζει την αυθαίρετη δόμηση, γενικότερα.Την ευθύνη συντονισμού, θα έχει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Θάνος Μωραΐτης. Τι γίνεται, όμως, με όσους έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση Σουφλιά ή έχουν υποβάλλει αίτηση τακτοποίησης.
Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος:
– όσοι ολοκλήρωσαν την διαδικασία, θα υπαχθούν στην νέα ρύθμιση, με ειδικό καθεστώς.
– οι αιτήσεις υπαγωγής στην ρύθμιση Σουφλιά, ακυρώνονται (εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία) και δεν επιστρέφεται το παράβολο.
Επίσης, επανέρχονται σε ισχύ, οι διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), που τροποποιήθηκαν με την ρύθμιση Σουφλιά.
Έτσι, – οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης δεν θα προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, ενώ, – καταργούνται και οι περιορισμοί στις διαστάσεις των ημιϋπαίθριων. Ως εκ τούτου, οι φάκελοι που επεστράφησαν, από τις Πολεοδομίες, ώστε να εναρμονιστούν με τις διατάξεις Σουφλιά, μπορούν να υποβληθούν εκ νέου, με τις προγενέστερες (της ρύθμισης Σουφλιά), διατάξεις.
Σε ότι αφορά το Νομοσχέδιο για τις καμένες εκτάσεις της Αττικής, έγινε γνωστό, ότι θα δοθεί στην δημοσιότητα, την Δευτέρα, οπότε και θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Βάση του μελετώμενου σχεδίου νόμου, είναι αυτό που επεξεργάστηκαν, ως υπεύθυνοι (τότε) του Τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Γιάννης Μανιάτης (υφυπουργός Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τα θέματα Ενέργειας) και Σπύρος Κουβέλης (υφυπουργός Εξωτερικών).
Έτσι, πρωτίστως θα ληφθούν μέτρα προστασίας των καμένων περιοχών και πάταξης της αυθαίρετης δόμησης, εντός των ορίων τους. Στα μέσα Δεκεμβρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των αναδασωτέων εκτάσεων, ενώ θα προχωρά και η διαδικασία σύνταξης δασικών χαρτών, ώστε να ξεκαθαρίσει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η συγκεκριμένη, ωστόσο, διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα ισχύσουν όσα η νομοθεσία προβλέπει, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης και την έκδοση οικοδομικής άδειας, είναι η προσκόμιση βεβαίωσης του Δασαρχείου, ότι δεν πρόκειται για δασική ή αναδασωτέα έκταση.
Σε διαβούλευση, με την συμμετοχή ομάδας εργασίας επιστημόνων και του Οργανισμού της Αθήνας, θα τεθεί και το Ρυθμιστικό της Αττικής.
Δίνοντας, μάλιστα, η κ. Τ. Μπιρμπίλη, ένα στίγμα των προθέσεων του Υπουργείου, που, ωστόσο, πρέπει να συναποφασίσει με τον συνάδελφό της υπουργό Υποδομών, είπε: οι κυκλοφοριακοί όγκοι δεν μπορούν να καθορίζουν τους λεωφορειοδρόμους και τις επεκτάσεις των πόλεων.
Την ερχόμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί και η απόσυρση. Θα καθοριστούν, η διαδικασία που θα γίνεται, όπως και η οικονομική ενίσχυση που θα δίδεται σε όσους αποσύρουν το όχημά τους, αναλόγως παλαιότητας και κυβισμού. Θα καθοριστούν, επίσης τα τέλη κυκλοφορίας, όπως και οι παράμετροι που θα καθορίζουν το ύψος τους.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν παρέλειψε, να εκφράσει την αντίθεσή της στο μέτρο της απόσυρσης, λέγοντας, ότι δεν προσφέρει τίποτα στην επίλυση του κυκλοφορικού, αλλά αντιθέτως, μεγαλώνει το πρόβλημα.
Παρόλα αυτά, η απόσυρση εκτιμάται ότι θα προχωρήσει, αφού κάποιες χιλιάδες, συμπολιτών μας, έχουν ήδη αποσύρει το όχημά τους.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε και στον ΧΥΤΑ Γραμματικού, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του Υπουργείου, να προχωρήσει στην δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Είπε στο Γραμματικό δεν θα γίνει ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), αλλά ΧΥΤΥ.
Δίδοντας, μάλιστα και κάποιο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι τους πρώτους μήνες του 2010, θα δημοπρατηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας, ώστε (με την κατασκευή της) να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ. Σχολιάζοντας την πολιτική των προκατόχων της στο συγκεκριμένο θέμα, η κ. Τ. Μπιρμπίλη, ουσιαστικώς, μίλησε για , τονίζοντας τον κίνδυνο να χαθούν πόροι και να μας επιβληθούν πρόστιμα.
Έως τότε -την ολοκλήρωση, δηλαδή, του ΧΥΤΥ, θα διαμορφωθεί, είπε, ένα σχέδιο δράσης για την Αττική και τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και πόρους, που θα υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο μιας μεταβατικής περιόδου, μέχρι την πλήρη λειτουργία των αναγκαίων υποδομών.