Πάνω από 1,2 εκατομμύριο είναι οι ασφαλισμένοι των πέντε εταιρειών, των οποίων ανακλήθηκε χθες η άδεια λειτουργίας τους, ενώ 700 είναι περίπου οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Ο κύριος όγκος είναι κάτοχοι αυτοκινήτων, αλλά το μεγάλο ερώτημα αφορά τους κατόχους νοσοκομειακών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι αδιευκρίνιστος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται μεταξύ 200.000 – 250.000.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΕΙΑ και σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή, τις προσεχείς ημέρες θα οριστεί Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος «θα αναλάβει τη λειτουργία μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες». Ο επόπτης θα αναλάβει την καταβολή αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλιο.
Η Εποπτική Αρχή στην ίδια ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται πως όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο ζωής δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει», χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίστοιχη διαβεβαίωση για τους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων, που εκτιμάται ότι αποτελούν μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου της Ασπίδος. Ο διορισμός επόπτη αναμένεται εντός των ημερών, με τη δημοσίευση των αποφάσεων στο ΦΕΚ, ενώ επόμενο βήμα είναι η διαβούλευση με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου ζωής.
Η εγγύηση του Δημοσίου, που προβλέπεται στη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, διευκολύνει την κατάσταση, στον βαθμό που η όποια ζημιά προκύψει από τα συμβόλαια ζωής, θα καλυφθεί από το κράτος. Οι πληροφορίες που φέρουν τις δύο μεγάλες υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείες, την Εθνική Ασφαλιστική και την Αγροτική Ασφαλιστική, να αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν ακόμη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, «η ασφαλιστική αγορά εμφανίζεται θετική στο να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης της προσπάθειας εξυγίανσης του ασφαλιστικού κλάδου». Με δεδομένο ότι με εξαίρεση την περίπτωση της Μεσογείου, η ασφαλιστική αγορά δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα παρόμοιο προηγούμενο, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να υπάρξει σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της ΕΑΕΕ, στον βαθμό που τα πρακτικά θέματα που ανακύπτουν είναι δεκάδες.
Πιο σαφή είναι τα πράγματα για τους κατόχους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων του κλάδου αυτοκινήτου, οι οποίοι από χθες και για ένα μήνα θα μπορούν να απευθύνονται στο Επικουρικό Κεφάλαιο, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για ατυχήματα που εκκρεμούν ή που μπορεί να λάβουν χώρα τον προσεχή μήνα. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες έχουν πάψει να καταβάλλουν αποζημιώσεις εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και οι δεδουλευμένες αποδοχές των υπαλλήλων τους, οι οποίοι σήμερα θα έχουν συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομίας.
Σε ό, τι αφορά τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων του κλάδου αυτοκινήτου, τα στοιχεία της ΥΣΑΕ για το 2008 ανεβάζουν τον στόλο των ασφαλισμένων οχημάτων των πέντε εταιρειών πάνω από τα 880.000 αυτοκίνητα, ενώ τα στοιχεία του 6μήνου, που έχει δημοσιεύσει η ΕΠΕΙΑ για το πλήθος των συμβολαίων που διαθέτει κάθε εταιρεία, επιβεβαιώνουν την παραπάνω εικόνα. Συγκεκριμένα η «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑΖ» διαθέτει 310.420 συμβόλαια, η «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» διαθέτει 4.715 συμβόλαια, η «Γενική Ενωση» 368.417, η «Γενική Πίστη» 97.628 και η εταιρεία «Σκούρτης» 56.785 συμβόλαια, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 837.965 συμβόλαια.