ΣΕ ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εντός της αίθουσας της Βουλής και υπό την «πίεση» χιλιάδων διαδηλωτών αλλά και επεισοδίων στη πλατεία Συντάγματος, το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων έως το 2016.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 126 βουλευτές της ΝΔ και 27 του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα όχι ήταν 128 και τα παρών 18.
Από την ΝΔ διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης που επέλεξε το παρών, όπως και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος και Αντζελα Γκερέκου. Επίσης καταψήφισαν από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Μιχάλης Κασσής και Θόδωρος Παραστατίδης.
Όλοι οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν ανακοινώθηκε ότι διαγράφονται από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης που απουσίασε από την ψηφοφορία. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν παρών με εξαίρεση, τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά που επέλεξαν το όχι.
Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δήλωσε ικανοποιημένος, τόνιζοντας ότι σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα για να δει ο ελληνικός λαός καλύτερες μέρες.
Πριν την ψηφοφορία-θρίλερ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς -κι ενώ η Βουλή ήταν περικυκλωμένη από χιλιάδες διαδηλωτές- έκανε γνωστό πως «δουλεύουμε ήδη σενάρια επιμήκυνσης», δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος προσωπικά θα παλέψει για να πάρουμε άμεσα παραπάνω από τα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης, ότι θα γίνει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι μέσα στη νέα χρονιά θα εξοφληθούν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις επιχειρήσεις, κάτι που θα επιφέρει -όπως είπε- ρευστότητα στην αγορά, ενώ θα απομακρυνθεί η δραχμοφοβία!
«Σήμερα», τόνισε, «ψηφίζουμε για το αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα επιστρέψουμε στη δραχμή». Επανέλαβε δε ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία και ότι στο μέλλον θα εξοικονομηθούν πόροι από την περιστολή της σπατάλης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, προσθέτοντας πως «και τα σωστά και τα άδικα είναι συμβατές υποχρεώσεις της χώρας», δίνοντας μία αχτίδα φωτός ότι «το πρόγραμμα βάζει φρένο στην ύφεση».
Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των 14 ωρών ήταν επεισοδιακή καθώς ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής απείλησε ακόμη και με απεργία (με κίνδυνο να μη διεξαχθεί η ψηφοφορία) λόγω της τροποποίησης του υπουργού Οικονομικών με την οποία εξομοιώνονται μισθολογικά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου, χωρίς προηγούμενη αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής. Κατά τους ίδιους, καταλύει το αυτοδιοίκητο του Κοινοβουλίου.
Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις καθώς ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι χαϊδεύουν προνομιούχους, ενώ νωρίτερα ο Ι. Στουρνάρας ανακοίνωνε (μετά τη θύελλα των αντιδράσεων) πως η διάταξη αποσύρεται λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και ότι θα επανέλθει με νέα διάταξη, με την οποία θα εναρμονίζεται ο ΚτΒ με ό,τι ισχύει για τα μισθολόγια του δημόσιου τομέα. Εξήγησε πως η τροποποίηση «είναι αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή και απαίτηση της κοινωνίας» και ότι «είναι ψευδές, άθλιο και λαϊκίστικο ότι το επέβαλε η τρόικα». Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι «αγκάλιασαν μια προνομιούχα τάξη και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής να κηρύξουν στάση στο ναό της Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας έθεσε θέμα εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα ζητήσουμε εκλογές και ο λαός θα επιβάλει εκλογές». Εκτίμησε, μάλιστα, πως ο νόμος θα καταπέσει στα δικαστήρια και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν βάζει «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, ενώ χαρακτήρισε την ομιλία του «επικήδειο».
‘Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου: «Σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στο θάνατο της χώρας». Υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του, λέγοντας «ας αναλογιστούν όλοι τι θα συνέβαινε αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε και πάλι το βάρος των αποφάσεων στην κυβέρνηση συνεργασίας».
«Τα μέτρα οδηγούν 27.000 Έλληνες στην ανεργία και την απόλυση. Οδηγούν την Ελλάδα στον απόλυτο γκρεμό», προέβλεψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.
«Η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει. Η Ελλάδα δεν πωλείται», σημείωσε ο γ.γ. του κόμματος Γ. Μιχαλολιάκος.
«Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη. Ψηφίζουμε “παρών”», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.
Τέλος, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα μέτρα, ενώ δήλωσε ότι ο Α. Σαμαράς εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό.
Πηγή: express.gr